Kawa to jeden z tych napojów, który ma niezliczoną liczbę miłośników na całym świecie. Jednak rodzajów kaw i sposobów jej zaparzania jest tak dużo, że chyba nie sposób byłoby wymienić wszystkie. Najprostszy podział, jakiego można dokonać, to ten dotyczący kawy ziarnistej, mielonej oraz rozpuszczalnej, która może być spożywana z dodatkiem mleka lub bez. W tym artykule chcemy skupić się na ekspresach, które umożliwiają wydobycie maksimum smaku i aromatu, dzięki czemu rytuał sięgania po filiżankę espresso czy latte staje się jeszcze bardziej przyjemny. Czym się charakteryzują dostępne na rynku ekspresy do kawy i czym się kierować przy ich wyborze?
Kiedy zaczniemy poszukiwania ekspresu do kawy, to zobaczymy całe mnóstwo urządzeń, które różnią się nie tylko ceną, ale również sposobem przyrządzania kawy. Z uwagi na to, że taki sprzęt do parzenia kawy w większości nie należy do tanich, to zanim zdecydujemy się na konkretny zakup, najpierw powinniśmy rozważyć wszystkie „za” oraz „przeciw”. Z pewnością dobrą praktyką jest to, aby na samym wstępnie poczytać o ekspresach, co umożliwi zawężenie kręgu poszukiwań, dzięki czemu wybór stanie się nieco łatwiejszy. I właśnie ten artykuł powstał z myślą o tym, aby poszerzyć wiedzę odnośnie do ekspresów, a następnie móc odpowiedzieć sobie na pytanie, czego oczekuję od ekspresu i który rodzaj najlepiej będzie spełniał osobiste oczekiwania.
Najtańsza opcja, czyli ekspres przelewowy
Niegdyś bardzo popularny, natomiast z czasem ustąpił miejsca nowoczesnym ekspresom, posiadającym wiele różnych funkcji. Jednak mimo to wciąż można znaleźć w sprzedaży ekspresy przelewowe, na które zdarzają się chętni. To, co jest największą zaletą takiego ekspresu, to jego niska cena oraz dziecinnie prosta obsługa. Mianowicie, żeby zaparzyć kawę, należy wsypać zmielone ziarna, następie wlać gorącą wodę, a do dzbanka zacznie płynąć czarny napar – bez śladu fusów. Aby kawa znajdująca się w dzbanku nie ostygła, wyposażono ekspresy w płytkę grzewczą. Niektóre modele są też wyposażone w młynek. Takie ekspresy sprawdzają się przede wszystkim wówczas, gdy jest dużo domowników uwielbiających kawę czy w biurach. Należy jednak mieć świadomość tego, że kawa z ekspresu przelewowego różni się smakiem od tej, którą zaparzymy w ekspresie ciśnieniowym. Oczywiście na korzyść drugiego rozwiązania.
Ekspres ciśnieniowy kolbowy
Skoro do tablicy został wywołany ekspres ciśnieniowy, to też przyjrzyjmy się jego wersji kolbowej. Otóż przed przygotowaniem kawy każdorazowo trzeba wypełnić kolbę, znajdującą się w centralnym miejscu ekspresu, zmieloną kawą. Z racji tego, że większość tego typu ekspresów nie posiada wbudowanego młynka, to też ziarna należy mielić samemu – najlepiej bezpośrednio przed zaparzeniem, aby napar był jak najbardziej aromatyczny. Po sprasowaniu kawy i umocowaniu kolby w ekspresie wystarczy nacisnąć jeden przycisk, żeby filiżanka zaczęła się wypełniać pysznym espresso. Choć nie tylko espresso, bo nowoczesne modele wyposażone są również w funkcję spieniania mleka. Nie ulega wątpliwości, że samodzielnie przygotowana kawa z ekspresu kolbowego ma niesamowity smak i aromat – dokładnie taki, jaki możemy pamiętać z najlepszej kawiarni. A i cena za ekspres ciśnieniowy kolbowy nie jest zazwyczaj bardzo wysoka, lecz przystępna.
Ekspres ciśnieniowy automatyczny
Wiedzie prym wśród ekspresów do kawy i jest najbardziej zaawansowany technologicznie, a przy tym najdroższy ze wszystkich dostępnych rodzajów ekspresów. Jednak zdobył serca miłośników kawy przede wszystkim tym, że jest prosty w obsłudze i w ciągu kilku chwil pozwala przygotować dowolny rodzaj kawy. Wystarczy, że w pojemniku są ziarna, a w zbiorniku woda, żeby po wciśnięciu jednego przycisku móc delektować się mocnym espresso, łagodnym cappucino, latte z dużą pianą, doppio, lungo, macchiato i wiele innych. Aby wejść w posiadanie tego inteligentnego urządzenia do parzenia kawy, trzeba przeznaczyć większą sumę gotówki, która przy ekspresie dobrej klasy wynosi około trzy – cztery tysiące złotych. I chyba nie ma potrzeby zaznaczać, że inwestując w taki ekspres, obowiązkowo zaleca się sięgać po wysokiej jakości kawę ziarnistą, np. Arabica.