Miód spadziowy wyraźnie różni się o tak zwanych miodów nektarowych, czyli miodu wielokwiatowego, wrzosowego czy lipowego. Jak każdy z wielu gatunków miodu ma on swoich licznych zwolenników oraz posiada liczne unikalne cechy zapewniające mu stałe miejsce na stołach w polskich domach.
Jak powstaje miód spadziowy?
Miód spadziowy powstaje wtedy, gdy pszczoły przetwarzają nie nektar z kwiatów tylko spadź. Spadzią nazywamy wydzielinę owadów, które wcześniej pobierają soki drzewne zarówno drzew liściastych jak i iglastych. Najwięcej spadzi, inaczej zwanej rosą miodową produkują mszyce. Żywią się one białkiem, które pobierają z soku drzewnego. Pozostała część tego soku, z ich punktu widzenia niepotrzebna, jest przez nie wydzielana na zewnątrz. Spadź, pozostawiana przez mszyce na liściach oraz pędach drzew, zawiera więc głównie cukier i to powoduje, że chętnie zbierają ją pszczoły.
Właściwości miodu spadziowego
Wszystkie miody spadziowe wyróżniają się wyjątkowo dużą zawartością biopierwiastków. Jest ich kilkukrotnie więcej niż w miodach nektarowych. Są to między innymi:
- Żelazo;
- magnez;
- potas;
- wapń;
- fosfor;
- mangan;
- sód;
- cyna;
- wanad;
- srebro;
- molibden;
Dlatego właśnie ten rodzaj miodu jest najlepszy w przypadku niedoboru takich składników i świetnie uzupełnia ich zapasy w organizmie. Szczególnie polecany i poszukiwany jest miód spadziowy jodłowy, gdyż zawiera on gwajakol. Substancja ta ma bardzo silne właściwości wykrztuśne i przeciwbakteryjne.
Jak rozróżnić miód spadziowy od innych
To zadanie nie jest specjalnie trudne. Prawdziwy miód spadziowy jest wyraźnie ciemniejszy od miodów wytwarzanych z nektaru. W przypadku miodów spadziowych z drzew iglastych powinniśmy wyczuć wyraźny żywiczny zapach oraz posmak. Miody spadziowe z drzew liściastych zazwyczaj mają barwę złocistożółtą. Ponieważ miód ten ma wyższą zawartość wody jest też zauważalnie mniej słodki. Jeżeli spożywamy go w celach leczniczych, a nie przyjemnościowych to dobrze, bo możemy bez obaw o kalorie stosować większe dawki tego wspaniałego antidotum na wiele chorób.