Szałwia hiszpańska – czym jest i jakie ma właściwości?

Szałwia hiszpańska nazywa jest inaczej jako nasiona chia. Ma ona niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie oraz samopoczucie. Wspiera prawidłową pracę organizmu, co czyni ją doskonałym elementem diety. Wykazuje wiele korzyści – zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, opóźnia proces starzenia się skóry czy odchudzanie. Dodatkowo wspiera pracę tak ważnego dla nas organu, jakim jest serce. Dziś cieszy się ogromną popularnością i jest chętnie stosowana podczas przygotowywania posiłków.

Szałwia hiszpańska – co to takiego i jakie ma wartości odżywcze?

Nasiona chia są częścią szałwii hiszpańskiej. To jej najważniejsza część, posiadająca bogactwo witamin oraz minerałów. Wydawać by się mogło, że mamy do czynienia z makiem, bo tak właśnie wyglądają te małe ziarenka. Ponadto kolor jest ciemnobrązowy bądź czarny. Owalny kształt, niezwykle miniaturowe rozmiary (średnica nasionka wynosi zaledwie 1 milimetr) to tylko pozory. Ta niewielka roślina ma ogromną moc. Dziś szałwia hiszpańska sklep jest dostępna w wielu miejscach.

Warto wiedzieć, że uprawia tych nasion oraz szałwii hiszpańskiej sięga tysięcy lat! To kolejna roślina, z którą dziś mamy do czynienia dzięki naszym praprzodkom. Rozpowszechniona była ona około 3400 r. p.n.e. za sprawą Azteków oraz Majów. Wtedy też wykorzystywano ją do tworzenie oleju czy mąki. Nasiona odgrywały rolę wzbogacenia diety. Ponadto często dodawano je także do kosmetyków, farb albo stosowano przy obrzędach religijnych. Współcześnie najwięcej szałwii hiszpańskiej uprawia się w Argentynie, Gwatemalii, Ekwadorze, Boliwii czy Meksyku.

Jakie jest zastosowanie szałwii hiszpańskiej?

Nasiona chia pozbawione są smaku, jednak dzięki temu z łatwością przybierają one smak płynu, w jakim są moczone. Śmiało można połączyć je z mlekiem, sokiem, jogurtem, tworząc popularny już pudding chia, desery czy koktajle. Ciekawym zjawiskiem jest fakt, że zwiększają one znacząco swoją objętość i przybierają specyficzną formę, bowiem stają się galaretowate.

Szałwia hiszpańska jest chętnie wykorzystywana z uwagi na niską zawartość energetyczną – mało kalorii, a za to ogrom wartości odżywczych. Dostarcza ona białko, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik pokarmowy oraz mikroelementy. To duży pomocnik w pracy mózgu.