Kwiaty kolendry w Twojej kuchni!

Kolendra jest roślina o bardzo intensywnym zapachu. Jej liście żywe lub suszone wykorzystuje się do potraw kuchni śródziemnomorskiej oraz dalekowschodniej. W Polsce najbardziej popularną jest kolendra siewna pochodząca znad Morza Śródziemnego. Uprawiana na polskich polach osiąga wysokość do 70 cm. Liście kolendry przypominają wyglądem koper. A kwiaty są koloru jasnoróżowego. Swoim aromatem i kolorem przyciągają pszczoły. Kolendra jest skarbnicą witamin A i C. To naturalne przeciwutleniacze odpowiedzialne za zwalczanie rodników, które wpływają na starzenie się naszej skóry. Kolendra sprzyja prawidłowemu krzepnięciu krwi przez zawartość witamin z grupy B i K. 

 

Miód z kolendry

 

Kolendra jest zaskakującą rośliną, ponieważ można z niej produkować miód. Miód kolendrowy jest niezwykle aromatyczny. Pozyskuje się go z kwiatów kolendry. Wyróżnia go jasnobrązowa barwa. Czasem jego barwa może się wydawać nieco mętna. Proces krystalizacji sprawia, że miód zyskuje barwę białą, a nawet szarą. Miód charakteryzuje się ostry i bardzo wyraźnym smakiem. Miód z kwiatów kolendry jest rzadką odmianą. Pozyskuje się go tylko w wybranych pszczelarniach. Jakie właściwości ma miód z kolendry? To idealny preparat na zatrucia, biegunki i niestrawności. Co więcej, przydaje się podczas przeziębień i gryp. Działa kojąco na zmysły. Dlatego w starożytności miodem leczono stany depresyjne. Miód z kolendry wykazuje dobroczynne właściwości na wątrobę. Działa korzystnie na obniżenie cholesterolu oraz insuliny we krwi.