Dietetyk kliniczny – kim jest i jak wybrać najlepszego?

Dietetyk kliniczny w poradni dietetycznej

Wiele osób, wpadając w ramiona poważnej choroby, nie zdaje sobie nawet sprawy, że poza odpowiednią terapią, potrzebuje zmiany diety na dostosowaną do potrzeb ich osłabionych organizmów. W takiej sytuacji najlepiej udać się do doświadczonego dietetyka klinicznego, który zapozna się z naszym przypadkiem i dopasuje jadłospis tak, by nasza dieta przyspieszyła wyleczenie lub zapobiegła remisji schorzenia.

Kim jest dietetyk kliniczny?

Dietetyk kliniczny jest specjalistą, który zajmuje się odpowiednim żywieniem chorych pacjentów. Posiada obszerną wiedzę na temat tego, jak odpowiednio odżywiać każdego chorego zależnie od etapu jego choroby – w ten sposób może zapobiec jej zaostrzeniu, dalszemu rozwojowi, a nawet przyspieszyć wyleczenie. Dzięki swojej wiedzy o zależnościach między układem pokarmowym i resztą organizmu, dietetyk kliniczny może dobrać najlepszą dietę do problemu zdrowotnego pacjenta.

Na czym polega jego praca?

Podstawą pracy dietetyka klinicznego, jest przeprowadzony z chorym wywiad żywieniowy, który dostarcza mu informacji na temat dotychczasowej diety pacjenta, alergii, nietolerancji pokarmowych i innych problemów wynikających z żywienia. Specjalista wykonuje pomiary antropometryczne, polegające na wykonaniu pomiaru wzrostu i poszczególnych obwodów ciała (talii, bioder, klatki piersiowej i innych). W ten sposób może określić poziom ewentualnej otyłości oraz sprawdzić, został osiągnięty cel terapii (wzrost lub spadek masy ciała pacjenta). Analizuje on także wyniki badań laboratoryjnych i na ich podstawie wyciąga wnioski odnośnie poziomów składników odżywczych w ciele chorego.

Czym się kierować przy wyborze dietetyka klinicznego?

Szukając dietetyka, lepiej nie kierujmy się opiniami naszych znajomych – to, że dany specjalista sprawdził się w ich przypadku, niekoniecznie oznacza, że będzie odpowiedni także dla nas. Wielu wykwalifikowanych dietetyków klinicznych specjalizuje się w wybranych jednostkach chorobowych – cukrzycy, nowotworach czy chorobie Hashimoto, toteż najlepiej wpierw sprawdzić kompetencje i specjalizację naszego przyszłego dietetyka.

Nie obawiajmy się pytać o wykształcenie kierunkowe – zawód dietetyka nie został w Polsce całkiem uregulowany prawnie, przez co wiele osób otwiera gabinety zaraz po ukończeniu zaledwie kilkutygodniowego kursu. Pytajmy więc o ukończone szkoły (różnica pomiędzy osobą po kilkuletnich studiach, a pierwszym z brzegu kursem, jest ogromna!), ukończone szkolenia. Dobry dietetyk kliniczny cały czas rozwija swoje kompetencje.

Odwiedź nasz serwis La Caloria lub skontaktuj się bezpośrednio z dietetykiem klinicznym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *